Biomaterialen

GEISTLICH BIOMATERIALEN

Grote Botaugmentaties

Verlies van tanden, trauma of verwijdering van tumoren kunnen leiden tot grote botdeficiënties in de alveolaire ridge. Reconstructieve maatregelen zijn vaak geïndiceerd om de slechte botkwaliteit of het te kort aan botvolume te compenseren. Autologe grafts of botblokken uit de heup of onderkaak zijn bijzonder invasief en zonder tegenmaatregelen onderhevig aan bepaalde mate van resorptie 1,2. De toepassing in combinatie met Geistlich Bio-Oss® en Geistlich Bio-Gide® vermindert deze resorptie aanzienlijk 1,2,3,4,5-7.

De biomaterialen van de Zwitserse fabrikant Geistlich Pharma AG zijn toonaangevend en uniek en worden al meer dan 30 jaar klinisch toegepast. Door de hoge veiligheid en ongeëvenaarde wetenschappelijke onderbouwing, zijn ze betrouwbaar en uitermate geschikt voor een voorspelbare behandeling van grote botdefecten.

De behandeling van complexere botdefecten middels het beproefde Guided Bone Regeneration (GBR) protocol, geeft veelal voldoende defect stabiliteit voor een ongestoorde botregeneratie. Indien u tóch meer mechanische defectstabiliteit wenst, dan kunt u dit bereiken met de behandelconcepten Stabilized Bone Regeneration (SBR) of Customized Bone Regeneration (CBR), waarbij de laatste – CBR – de overtreffende trap van defectstabiliteit biedt.

Guided Bone Regeneration (GBR)

Guided Bone Regeneration

Een beproefde chirurgische methode waarbij gebruik gemaakt wordt van een combinatie van botsubstitutiemateriaal en barrière membraan om een ongestoorde aanmaak van nieuw bot op de plaats van het botdefect te stimuleren. Het botsubstituut dient langdurig het volume te behouden. Hierdoor ontstaat voldoende bot van goede kwalitatief op de plaats van het botdefect. Het barrière membraan dient om de ingroei van zacht weefsel te voorkomen en het botgranulaat in het defect te houden. Tevens bevordert het membraan een snelle re-vascularisatie waardoor sneller en beter bot wordt verkregen. Het is echter van belang dat het membraan de genezing niet negatief zal beïnvloeden door te lang als barrière in situ te blijven.

Geistlich Bio-Oss® spongieus botsubstituut fungeert als een matrix voor botopbouwende cellen waarin deze graag hechten. Tijdens het natuurlijke bot-remodelling proces neemt nieuw aangemaakt bot langzaam maar zeker de plaats in van het Bio-Oss® botsubstituut. Het aandeel Bio-Oss® staat garant voor langdurig volumebehoud wat veelal de noodzaak voor een aanvullende botaugmentatie wegneemt.

Geistlich Bio-Gide® collageen membranen ondersteunen het herstelproces van het lichaam precies lang genoeg door als beschermende barrière te fungeren tot het lichaam het weer op eigen kracht kan 1. Deze door fabrikant Geistlich perfect getimede eigenschap voorkomt dat het membraan gaat functioneren als een blokkade en hierdoor een goede genezing in de weg zit.
Bij de meeste behandelingen is fixatie van het Geistlich Bio-Gide® collageen membraan niet nodig, daar deze zich zeer goed hecht aan de onderliggende weefsels. Bij horizontale defecten waarbij u enige mate van mobiliteit verwacht is het aan te raden het membraan te fixeren met titanium pinnen. U voorkomt hierdoor microbewegingen. Fixatie van het membraan tijdens de actieve helingsfase, resulteert in een beter eindresultaat 2,3.

Bij horizontale defecten bijvoorbeeld kunt u de zogenaamde ‘Sausage Technique’ van Dr. Istvan Urban toepassen. Door de Geistlich Bio-Oss® partikels op te sluiten in een strak getrokken en met titanium pinnen gefixeerde Bio-Gide®, ontstaat een soort ‘worst’ (vandaar de naam van deze techniek). Hierdoor is het geaugmenteerde defect voldoende gefixeerd wat garant staat voor een ongestoorde genezing 4.

Met behulp van het pneumatische Smartact® membraan fixatiesysteem van fabrikant Meta brengt u de titanium fixatiepinnen snel en minimaal invasief aan, ook posterior.Dit pneumatische systeem sluit u aan op de perslucht installatie van uw behandelunit en bedient u met uw voet. Hierdoor heeft u altijd één hand vrij waarmee u het membraan perfect kunt positioneren. Door het voetpedaal te activeren, wordt de pin minimaal invasieve wijze geplaatst. U kunt ook gebruikmaken van bijvoorbeeld de Helmut Zepf pin applicatorset. Met een hamer en speciale pinapplicator tikt u de fixatiepin manueel op zijn plek. U heeft hiervoor beide handen nodig.
Bij grote botdefecten gebruikt men vaak een combinatie van autoloog bot en Geistlich Bio-Oss® bot granulaat. Het oogsten van autologe botkrullen kunt u snel en veilig doen met de disposable botschraper Safescraper® Twist van fabrikant Meta. Wij leveren dit handige product al meer dan twintig jaar in Nederland.

Stabilized Bone Regeneration

Loopt u met de standaard GBR techniek tegen de grenzen van het mogelijke aan, dan kunt u met Stabilized Bone Regeneration (SBR -techniek) tóch meer mechanische stabiliteit aan de botaugmentatie geven. Waar eerder autologe botblokken werden gebruikt, zijn nu minder invasieve vervangende producten beschikbaar.

‘Umbrella Technique’

Meer mechanische defect stabiliteit behalen dan met de standaard GBR techniek mogelijk is, kan door toepassing van de zogenaamde ‘Umbrella Technique’ van dr. dr. Markus Schlee. Een beproefde methode waarbij gebruik wordt gemaakt van zogenaamde ‘tenting’ of ‘umbrella’ schroeven, welke het collageen membraan ondersteunen.

Door de schroeven op uitgekiende punten in het met Geistlich Bio-Oss® geaugmenteerde defect te plaatsten, fungeren deze als een soort ‘tentstokken’ waarmee het Geistlich Bio-Gide® collageen membraan in gewenste vorm wordt gehouden. Hiermee geeft u het geaugmenteerde botdefect ruimte én stabiliteit, noodzakelijk voor het essentiële ongestoorde botherstel. De schroeven zijn gemakkelijk en relatief snel te plaatsen.

Titanium versterkte PTFE membranen
Een andere methode om meer defectstabiliteit te verkrijgen is met titanium versterkte PTFE membranen. Purgo OpenTex®-TR titanium PTFE- membranen zijn dankzij het titanium frame eenvoudig in de gewenste vorm te buigen. De membranen zijn uitstekend te combineren met Geistlich Bio-Oss® botgranulaat en dienen altijd gefixeerd te worden met titanium pinnen.Om zeker te zijn van een zorgvuldige afsluiting van de augmentatie en alle ruimten tussen de elementen en het PTFE-membraan, kan het PTFE-membraan met een Geistlich Bio-Gide® membraan worden afgedekt.
Technieken vergeleken
Umbrella Technique vs titanium versterkte PTFE membranen

Uit een studie van Deeb et al. 8, waarin de Umbrella Technique wordt vergeleken met titanium versterkte PTFE membranen, komt naar voren dat implantaten geplaatst in geaugmenteerd bot – gestabiliseerd met Umbrella schroeven – een 26% hogere overlevingskans hebben, 30% minder implantaatverlies optreedt en 41% minder complicaties ontstaan.

Stabilized Bone Regeneration (SBR) middels de ‘Umbrella Technique’ vormt een duurzaam en voordelig alternatief voor PTFE titanium versterkte membranen.

Met behulp van het pneumatische SMARTACT evo membraan fixatiesysteem van fabrikant Meta brengt u de titanium fixatiepinnen snel en minimaal invasief aan, ook posterior. Dit pneumatische systeem sluit u aan op de perslucht installatie van uw behandelunit en bedient u met uw voet. Hierdoor heeft u altijd één hand vrij waarmee u het membraan perfect kunt positioneren. Door het voetpedaal te activeren, wordt de pin minimaal invasief geplaatst.Het is ook mogelijk de pinnen handmatig aan te brengen met bijvoorbeeld de Helmut Zepf pin applicatorset. Met de speciale pinapplicator pakt u de titanium pin gemakkelijk op en met een hamer tikt u de fixatiepin manueel op zijn plek. U heeft hiervoor beide handen nodig.

Bij grote botdefecten gebruikt men vaak een combinatie van autoloog bot en Geistlich Bio-Oss® bot granulaat. Het oogsten van autologe botkrullen kunt u snel en veilig doen met de disposable botschraper Safescraper Twist van fabrikant Meta. Wij leveren dit handige product al meer dan twintig jaar in Nederland.

Customized Bone Regeneration (CBR)

Customized Bone Regeneration

De overtreffende trap van mechanische stabiliteit bereikt u met de Yxoss CBR® titanium matrix van fabrikant ReOss. Deze 3D matrix op basis van door u aangeleverde CBCT-data van de patiënt, wordt exact op maat geprint en aan u geleverd. Doordat u geen universele mesh meer op maat hoeft te knippen en in de gewenste vorm dient te buigen, bespaart u veel tijd.

Dankzij de CBT gebaseerde productiemethode past de 3D titanium matrix exact om het defect. Na sterilisatie en plaatsing fixeert u de Yxoss CBR® matrix met slechts enkele osseosynthese schroeven. Dankzij het unieke Easy Removal Design® kunt u na ca. 4-6 maanden de Yxoss CBR® titanium matrix eenvoudig verwijderen. In het ontwerp zijn daartoe speciale breuklijnen aangebracht.

Vanwege het grote benodigde botvolume wordt veelal een 1:1 combinatie van Geistlich Bio-Oss® partikels en autoloog bot gebruikt. Het autologe bot kunt u snel en eenvoudig oogsten met de Safescraper® Twist Curve botschraper van Meta. Wij leveren dit handige product al meer dan twintig jaar in Nederland.

Met de combinatie van autoloog bot, Geistlich Bio-Oss® en Geistlich Bio-Gide® kunt u een bottoename bereiken tot wel 6.5mm verticaal en 5.5mm horizontaal1.

Tijdens het onlinebestelproces kunt u meteen het benodigde volume Geistlich Bio-Oss® en Bio-Gide® automatisch laten berekenen.

Indicatie gerelateerde producten:

Referenties:

  1. Maiorana C, et al. Int J Periodontics Restorative Dent. 2005 Feb;25(1):19–25 (Clinical study).
  2. Maiorana C, et al.: Open Dent J. 2011 Apr 25;5:71-8 (Clinical study).
  3. Schlegel KA et al.: Int J Oral Maxillofac Implants. 2003 Jan–Feb;18(1):53–8 (Preclinical study).
  4. Jensen T et al., Clin Oral Implants Res. 2012 Mar;23(3):263–73 (Clinical study).
  5. Proussaefs P, et al.: Int J Oral Maxillofac Implants 2002; 17(2): 238-48 (Clinical study).
  6. Int J Periodontics Restorative Dent. 2006 Feb;26(1):43-51 (Clinical study).
  7. von Arx T, Buser D: Clin Oral Implants Res. 2006 Aug;17(4):359–66 (Clinical study).
  8. Deeb GR et al. H J Oral Maxillofac. Surg. IGHN Oct; NL(HG):IGPJ-IGPO (Retrospective Study).