Hechten

Hechten

Socket Preservation

Bij bepaalde behandelingen binnen het indicatiegebied Extractie Socket Management, dient ook gehecht te worden.

Dit kan zijn bij het afsluiten van intacte geaugmenteerde sockets voor het inhechten van de soft tissue matrix Geistlich Mucograft® Seal of, voor het fixeren van Geistlich Bio-Gide® Shape membraan met een kruishechting bij geaugmenteerde sockets vanwege een buccaal botdefect.

Om tissue reacties te voorkomen wordt in bovengenoemde situaties geadviseerd niet-resorbeerbaar monofilament hechtmateriaal te gebruiken in dikte 5/0 of 6/0. Voor dit indicatiegebied kunt u het best gebruik maken van Aragó Polypropylene of Aragó Norefil PVDF hechtmaterialen. De laatste is soepeler en heeft minder last van het bekende memory-(krul)effect wat vaak bij polypropylene hechtdraden voor komt.

PTFE hechtmateriaal – zoals Purgo Biotex – is nóg soepeler in gebruik. De kosten per sachet liggen wel hoger.

Ook bij de verwijdering van derde molaren kan het zijn dat de extractie wond gedicht moeten worden. Hierbij gebruikt men veelal resorbeerbaar multifilament hechtmateriaal met een draaddikte van 4/0. Fabrikant Aragó biedt hier PGA (polyglycolide acid) hechtmateriaal verkrijgbaar verschillende naaldtypen en lengtes.

Voor een goede controle over de hechtnaald is het belangrijk steeds het bijpassende type naaldvoerder te gebruiken. Bij draaddiktes vanaf 5/0 en 6/0 is een micro naaldvoerder vereist. Indien u daarnaast een speciaal hechtpincet gebruikt, heeft u meer controle over de plaatsing en het door het weefsel voeren van de naald. Ook belast u zo het zacht weefsel minder dan met een standaard pincet.

In de meeste situaties adviseren wij u een reverse snijdende naald te gebruiken. Een snijdende naald penetreert de weefsels gemakkelijker, dit in tegenstelling tot een ronde naald.  Een snijdende naald snijdt NIET aan de zijde waar de trekkracht van het hechtdraad komt te staan, maar aan de onbelaste zijde. Indien weefselscheuring voorkomt, zal dit een andere oorzaak hebben. Hechten wordt zoveel gemakkelijker…

Hechten in extractie socket management
Hechten in extractie socket management
Hechten in extractie socket management met Geistlich Mucograft Seal