Ridge Preservation: een vergelijking van materialen

Er worden verschillende materialen gebruikt voor Ridge Preservation, voornamelijk bot vervangend materiaal afkomstig van dieren (runderen/varkens), menselijk weefsel of synthetische bronnen. Welk materiaal is het meest geschikt voor het behoud van botvolume? Een meta-analyse maakt een vergelijking.

De meta-analyse telde 32 gerandomiseerde, gecontroleerde klinische studies met in totaal 1354 alveolaire sockets1. Het volumeverlies, zowel horizontaal als verticaal, is het laagst bij het gebruik van xenogene botvervangers. In dit geval gaat slechts 1,3 mm breedte en 0,57 mm hoogte van de ridge verloren, in plaats van respectievelijk 2,79 mm of 1,74 mm bij spontane genezing. Ter vergelijking: als een allograft, humaan botmateriaal, wordt gebruikt, gaan gemiddeld 1,63 mm breedte en 0,58 mm hoogte verloren en met synthetisch botmateriaal zelfs 2,13 mm breedte en 0,77 hoogte.

Alleen studies met ‘flapless’ tandextractie opgenomen In de meta-analyse van Jambhekar et al., zijn enkel studies opgenomen waarin tanden geëxtraheerd werden met een ‘flapless’ benadering. Deze vorm van extractie veroorzaakt het minste volumeverlies, zelfs bij spontane genezing. Daarom is het volumeverlies bij spontane genezing in deze analyse kleiner in vergelijking met andere meta-analyses. In dit geval zijn de effecten van Ridge Preservation dus echt extra effecten onder anders "ideale omstandigheden".

Referenties: Jambhekar S, et al.: J Prosthet Dent. 2015; 113(5): 371–82.

 

 

Nieuws

10-03-2021
Storing mailserver

Wij kunnen vandaag helaas geen mails ontvangen.

Lees meer...
11-12-2020
Word spreker tijdens het Geisltich+YOU online congres op 2 februari 2020

Deel uw kennis op het virtuele podium naast Daniel Buser, Istvan Urban en vele andere experts.

Lees meer...
04-12-2020
Wees voorbereid, bestel op tijd!

Zo komt u niet voor verrassingen te staan.

Lees meer...